Sagro bloggen

Besök på Lindhs Djur & Natur Högsby

Det är ingen idyllisk liten bondgård som reser sig längs med Hanåsa i Högsby, utan ett stort, imponerande lantbruk där produktion av mjölk och kött pågår 24 timmar om dygnet. Vi träffar Joakim, André, Marcus och Cornelia som tar en paus i dagens arbete för att berätta mer om sin verksamhet.

Lindhs Djur & Natur i Högsby är ett familjeföretag som varit i branschen i många, många år. Idag är man totalt 14 anställda inklusive familjen. Här finns cirka 2200 djur varav 700 är mjölkkor, cirka 350 hektar betesmark och 600 hektar åker. Det är full fart dygnet runt och familjen är eniga om att man hela tiden lär sig något nytt i denna bransch. De tio mjölkrobotarna som finns på gården gör att man nu också delar på ansvaret att ha nattjour om något skulle hända.

 

Arbetsdagarna skiljer sig rätt mycket beroende på vad det är för säsong och vad som händer på gården. Den typiska arbetsdagen börjar runt 04.30-05.00 och då skall man gå igenom den vardagliga morgonrutinen vid robotarna, städa av och se till så att produktionen flyter på.
Varje morgon och kväll ska också de nya korna lära sig rutinerna för hur mjölkprocessen ska gå till.
Lindhs djur och natur har 2-3 kalvningar om dagen året runt, så det är ständigt nya kor som ska lära sig hur processen går till. Inlärningsprocessen varierar från ko till ko och tidsåtgången på upplärningen kan därför skilja sig från dag till dag.
Varje morgon kollar man också till korna i kalvningsboxarna och ser över läget där som en del av morgonrutinen. 

Marcus och André berättar om maskinparken på gården där bland annat en Fendt 939, Ljungby L15 och L10 och Volvo 140 används. Ytterligare en Fendt 939 som används tillsammans med en AP-tunna på 25 kubik och 24 meters ramp finns också. När det kommer till jordbearbetningsredskapen så finns här en hel del men för att nämna några finns det en Kuhn-plog med 6 skär, en Väderstad Carrier 800 och en Claas slåtterkross med cirka 10 meters klippbredd. Maskinerna går dagligen och man håller nu på att rusta upp inför vårbruket. Dock krävs det lite mer sol innan man drar igång så att marken torkar upp.
Man är överens om att det är en speciell känsla att få komma ut när våren drar igång och det tycker inte minst även djuren.


 
Fendt 939 med AP-tunna


Vi vill självklart veta hur man iår har resonerat gällande torkan som påverkade alla hårt förra året. Här på Lindhs är man glada över att man året innan investerade i ett bevattningssystem. Systemet hjälpte till mycket men man påverkades ändå väldigt hårt av torkan. I höstas beslutade man i att bygga ut systemet ytterligare, något som man förmodligen hade gjort trots torkan men sommaren 2018 fick företaget att skynda på beslutet.
Efter att ha lagt upp en växtodlingsplan och pratat med kunniga rådgivare inför säsongen så känner man sig nu redo att ta sig an vårbruket.


Vi tackar Lindhs djur och natur för besöket! 

Kommentarer

Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Inga kommentarer
Logga in